Một trong những nguồn cảm hứng to lớn cho những kẻ lữ hành ngoài kia là những thước phim. Sau đây Uyên sẽ liệt kê ra 28 bộ phim yêu thích luôn thôi thúc niềm đam mê khám phá thế giới xung quanh của Uyên. 

Đọc thêm: 9 cuốn sách du lịch dành cho những kẻ lữ hành


[A] ASIA

#VIETNAM

1. THE LOVER (L’AMANT) (1992) 

lmzyn 2

Nội dung của tác phẩm kể về một chuyện tình giữa một thiếu nữ người Pháp và một người Hoa giàu có. Chuyện tình của họ bắt đầu từ cuộc gặp gỡ bất ngờ trên chuyến phà Vĩnh Long – Sa Đéc, cũng giống như chuyện tình của bà Marguerite Duras và đức ông Huỳnh Thủy Lê- một đại điền chủ lương thiện tại Sa Đéc. Phim dựa trên câu chuyện có thật của một điền chủ giàu có gốc Hoa 30 tuổi gặp một cô gái trẻ người Pháp 15 tuổi trên một chuyến phà, khi cô theo ba mẹ đến làm việc ở Việt Nam.

In 1929 French Indochina, a French teenage girl embarks on a reckless and forbidden romance with a wealthy, older Chinese man, each knowing that knowledge of their affair will bring drastic consequences to each other. The film gives you the urge of exploring the history of Vietnam during the war time along with the beauty of it in the past as well as in the present.

#INDIA

2. THE DAJEERING LIMITED (2017)darjeeling limited train 2

Đây là một trong những bộ phim yêu thích nhất của mình từ Wes Anderson. Phim thể hiện một cách đầy màu sắc cá tính quen thuộc của Anderson trong từng cảnh quay lời thoại.

Ngoài việc là một bộ phim hài nhưng chứa đầy tính nhân văn, The Darjeeling Limited còn mang đến cho người xem sự thôi thúc khám phá mảnh đất con người Ấn Độ, điều mà không ai có thể làm được tốt hơn ngoài Wes Anderson nhờ những shot phim không thể lẫn vào đâu được nhờ sự lạ lùng thú vị đến khó hiểu qua con mắt của ông.

This is one of my favorite movies from Wes Anderson. The movie is typically, significantly expressed familiar characters of Anderson in every scenes and dialogues. Beside of being a humanistic comedy, The Darjeeling Limited also bring to people the thirst of discovering the holy land of India, which no one can do better than Wes Anderson with all of the unmistakable, exceptional movie shots.

#TIBET

3. 7 YEARS IN TIBET (1997) 

unnamed 1

7 years in Tibet là một phim vừa dễ xem vừa không dễ xem. Dài 136 phút, đạo diễn bởi Jean-Jacques Annaud, nội dung xoay quanh về tâm linh, văn hóa, chiến tranh, chính trị, thù hận, sự giằng xé đấu tranh giữa con người và bản ngã.

Phim có những thời khắc kịch tính căng thẳng, nhưng cũng có những nốt trầm, đủ để người xem có thể cảm nhận được sâu sắc hơn nội dung mà phim muốn truyền tải. Và một điều cực kỳ quan trọng mà phim mang lại: mong muốn là những con người tiếp theo đặt chân đến khám phá xứ sở Tây Tạng đã từng gần như biến mất khỏi bản đồ thế giới.

7 years in Tibet is both an easy and easy film to absorb. 136 minutes long, directed by Jean-Jacques Annaud, the movie is surrounded by religion, culture, war, politic, hatred, the torn between ego and rational. There’s always a bass note behind all the dramatic moments in the movie, enough for the audiences to sense the message more deeply that the movie want to convey. And one more important thing that we definitely wanna do after seeing the movie: be the next ones setting footprints to the Tibetan land where the culture is about to disappear from the world.

#JAPAN

4. LITTLE FOREST: SUMMER/AUTUMN; WINTER/SPRING (2014, 2015)  

little-forest-movie

Để có thể nói về tuyệt phẩm hai phần này từ đất nước Nhật Bản mang lại, có lẽ ngôn từ sẽ không bao giờ là đủ. Có một điều ở những tác phẩm mà điện ảnh Nhật mang lại mà mình rất rất thích, là khi tình tiết phim gợi mở những suy nghĩ thầm kín nhất trong bộ não con người có thể nghĩ tới chứ không phải là lời thoại. Little Forest làm được điều đó một cách cực kỳ hoàn hảo.

Thoạt đầu xem sẽ có cảm giác Little Forest như một cuốn phim tài liệu về ẩm thực và đất nước Nhật Bản, nhưng người Nhật sẽ không vươn tới tầm thế giới nếu như chỉ dừng lại ở đó. Mỗi một hình ảnh, mỗi một tiếng động, mỗi một lời nói là cả một câu chuyện đằng sau đó, dẫn dắt người xem cùng nhân vật khám phá cả một thế giới nội tâm bên trong dù cả hai phần của bộ phim chỉ vỏn vẹn những câu thoại ngắn ngủi.

Phim không dành cho những người không kiên nhẫn, thích vội vàng, cũng không dành cho những người chỉ thích cuộn trong hai mùa mưa nắng để tìm kiếm sự bình yên nhất định cho bản thân, bởi phim sẽ đưa bạn đi từ cái xanh mơn mởn của mùa xuân, cái nóng bức của mùa hạ, cái ảm đạm bình thản của mùa thu, đến cái lạnh buốt đến buồn bã cô đơn của mùa đông.

There’re probably not enough words to express about how amazing is this masterpiece from Japan. One thing that I truly dig in in Japanese movies is that every single little details from the scenes are the things opening up all the secret thoughts in human’s brain but not the dialogues. Little forest is the most lively example for this style.

At the first glance, you might assume that it’s a documentary all about Japanese cuisine and culture, but Japan won’t reach the reputation to the world if that’s all they’ve got. Every images, every sounds, every words in the movie is the whole story behind, navigating the audiences on a journey with the characters exploring the exciting inner world, even though the movies is shortly in a hundred words of dialogues.

The movie is not for those who are impatient, in favor of being in a hustle, not also for those who just like to roll in their own comfort zone to seek for certain peaces, cause this will lead you through the prime youth of spring, the unbeatable heat of summer, the dreary and unruffled feels of fall, til the melancholic lonely cold of winter, every tones of emotions wrapped just in one shot.

#KOREA

5. CANOLA (2016) 

 
canola
 
Hàn Quốc trong Canola đẹp đến lạ thường! Đây là một Hàn Quốc mình vẫn hình dung sẽ được nhìn thấy nếu có cơ hội đặt chân tới đây, không phải chỉ để nhìn thấy những cánh đồng hoa cải vàng lộng lẫy, mà còn để được nhìn thấy nét đẹp văn hóa đích thực xoanh quanh con người xứ sở Kim Chi này một cách trần trụi như cảm giác mà bộ phim đã mang lại cho mình.
 
Korea in Canola is strangely beautiful! This is exact Korea that I’ve always pictured in my head if I have a chance to come, not only to see all of those vast yellow canola field, but also to see the real beauty of the culture surrounding the people  of this Kim Chi land in the most bare and truthful way, like the way this movie has brought to myself.
 

#CAMBODIA

6. FIRST THEY KILLED MY FATHER (2017) 

1280 first they killed my father netflix 1

Angelina Jolie được xem là “một mình một ngựa” với dự án First They Killed My Father do cô thực hiện. Bộ phim được làm dựa trên hồi ký của cô Loung Ung vào năm 2000 – những câu chuyện kinh hoàng của cô khi mới lên 5 tuổi về chế độ Khmer Đỏ.

Bộ phim có kinh phí 24 triệu USD, quay trong 60 ngày, độ dài 2 giờ đồng hồ và 16 phút đã bị cắt. Chỉ một nơi duy nhất cho phép AJ phát hành phim này và giới thiệu nó đến công chúng: Netflix. Cảm ơn Pub đã cho mình cơ hội xem phim này ngay sau khi phim được phát hành.

Mĩnh quyết định vẫn đưa phim vào list travel movies dù đây là một phim về tiểu sử và chiến tranh. Bạn sẽ khó mà kìm lòng để chống lại cảm giác muốn đến cho bằng được Campuchia để cảm nhận nhiều hơn và rõ hơn về cái đau thương mà đất nước này phải chịu đựng trong thời kỳ Khmer Đỏ, để mà tìm đến cánh đồng chết, tìm đến nơi chế độ diệt chủng Pol Pot đã diễn ra, để mà nghe lại những câu chuyện về một thời kỳ đen tối đã từng tồn tại trước chúng ta. Đây là một bộ phim cực.kỳ.đáng.xem!

Angelina Jolie was completely on her own track with “First they killed my father”. The movie is based on Loung Ung’s memoirs published in 2000, about reminiscences of consternated stories during Red Khmer empire. The total expense for this movie is 24 millions USD, shot in 60 days, 2 hours long and 16 minutes in it was cut down. The only source allows Angelina Jolie to publish this movie to the audiences was Netflix.

Thanks to Pubvn a lot for giving out opportunity for Vietnamese to see the movie soon after it was shown. I still wanna give this film a slot in “Travel movies” list, even though it’s actually a documentary about war, biography and politic. You can not retain yourself from the urge of traveling to Cambodia to perceive all the history days, to feel the pain that this country had to surfer, to find way to the Killing Field – where the Pol Pot genocide raiding, to listen to the stories about the darkest days existing before us. This is definitely a must see!

#THAILAND

7. THE BEACH (2000) 

maxresdefault 3

Để mà nói về sự bùng nổ của du lịch Thái Lan trong hơn 10 năm vừa qua thì có lẽ không thể không kể đến sự xuất hiện đình đám của The Beach, với sự góp mặt của tài tử kém may mắn nhất điện ảnh Hollywood  – Leonardo Dicaprio, mà gần đây đã giật lại danh tiếng và xóa bỏ phong trào meme về chính anh nhờ giành được Oscar (lần đầu tiên trong sự nghiệp) cho nam diễn viên xuất sắc nhất. #Koh Samui và #Koh Pha Ngan Island đã trở nên được lựa chọn nhiều hơn bao giờ hết nhờ một phần của The Beach.

Talking about the booming of Thai tourism in the past 10 years, probably can not not mention about the glory appearance of “The Beach”, featuring Leonaro Dicaprio, who recently regained his own reputation and completely removed malicious meme from winning the best actor of Oscar 2016 in The Revenant (2015). Koh Samui and Koh Phangan island where the movie was shot has been all the range more than ever thanks to The Beach.

#CHINA

8. THE PAINTED VEIL (2006) 

site 28 rand 314501691 painted veil pub 627 1
 
Khi đưa The Painted Veil vào danh sách này, mình đã phải loại bỏ đi tất cả những thước phim về Trung Hoa đình đám cùng những cảnh quay ngoạn mục về cảnh đẹp ở đất nước này.
 
Mình chọn The Painted Veil cho những ai muốn có một cái nhìn khác biệt về một đất nước đã quá đỗi quen thuộc trên bản đồ thế giới. Phim mang lại một luồng gió mới mẻ ở cách đạo diễn lồng ghép những chi tiết về văn hóa, con người, cảnh vật Trung Hoa, đan xen cùng tâm lý phức tạp của nhân vật chính, do Naomi Watts và Edward Norton thủ vai (hai diễn viên all-time-favorite của mình).
 
I was having a pretty tough decision when I had to choose “The painted veil” over all of the other big movies with lots of spectacular scenes about China. The Painted Veil is just really different. It is for those who want to have a new and fresh insight of a country which is already too familiar on the world’s map. The culture, people, scenery were integrated with the complex psychology of the characters perfectly (featured Naomi Watts and Edward  Norton)
 

[E] EUROPE

#FRANCE

9. MIDNIGHT IN PARIS (2011)

10455128 1606275036258084 1632248618543572359 n 1

Tất cả những bộ phim về Pháp mà mình liệt kê ở đây đều luôn luôn nằm trong top phim yêu thích nhất của mình và có thể xem đi xem lại hàng trăm lần mà không chán. Midnight in Paris chắc chắn là bộ phim dành được nhiều tình cảm của mình nhất ở đây.

Nếu ai đã từng mơ về một ngày được rong ruổi trên đất Pháp xinh đẹp, tản bộ trên những con đường với hai bên là những tòa nhà gothic cổ kính, hít hà mùi bánh mì mới ra lò, lang thang rồi tấp vội vào một góc cafe bên đường, bên tai văng vẳng tiếng nhạc jazz du dương chậm rãi,…thì Midnight in Paris có thể đem đến cho bạn tất cả những cung bậc cảm xúc đó một cách trọn vẹn và hoàn hảo. A very must-see!

All the French movies that I’ve listed here has been my all-time favorite movies and I can watch it all over again without getting bored. Midnight in Paris is on top of that.

If you’ve ever dreamt of rambling in this beautiful country, strolling along the gothic architecture buildings, snuffing the newly baked bread smell, wandering around the city then hastily pull over a cafe in the corner, humming to a far-away harmonious jazz melody,…then Midnight in Paris can bring you all of those stages of emotions wholly and perfectly. A very must-see!

10. AMELIE (2001)

Amelie 511 1

Amelie là một tác phẩm nghệ thuật điện ảnh tiêu biểu đại diện cho dòng phim off main stream của Pháp, một dòng phim mà mình cực kỳ yêu thích và thường cho vào list phim của những ngày “Chiến tranh thầm lặng của con gái”, bởi những thước phim như thế này cần có một tâm hồn cực kỳ nhạy cảm để có thể cảm nhận được hết vẻ đẹp ẩn chứa đằng sau mà phim mang lại. Pháp hiện lên cực kỳ khác biệt và thú vị qua lăng kính của Amelie (Audrey Tautou), và qua cả tài năng đạo diễn kiệt xuất của Jean – Pierre Jeunet.

Amelie is a typically cinematographic movie representing for French’s off-main-stream film category, which is my cup of tea during “Bloody Mary days”, cause this kind of movie needs a extremely sensitive spirit to be able to be moved by every little beauties hidden in it. France is never been so exceptional and magnificent through Amelie’s prism (featured Audrey Tautou), and through the preeminent talent of Jean – Pierre Jeunet.

11. BEFORE SUNSET (2004)

before sunset hawke delpy 1
 
Before Sunset là phần thứ hai trong loạt seri “Before” của đạo diễn tài ba Richard Linklater. Những ai là fan của phim tình cảm phương Tây chắc chắn sẽ không thể không biết tới Richard và chuỗi 3 phim Before này của ông.
 
Richard đưa đến cho người xem cảm giác cực kỳ tự nhiên của cặp đôi Jesse và Celine (Ethan Hawke và Julie Deply thủ vai), phim không có quá nhiều cảnh quay về phong cảnh nước Pháp, nhưng cách Richard lồng ghép từng khoảnh khắc của nhân vật chính vào không gian lãng mạn của nước Pháp cũng đủ để người xem có thể hòa lẫn và cảm nhận được phong vị của nơi đây một cách cực kỳ rõ ràng và chân thật.
 
Before Sunset is the second in a trilogy “Before” from Richard Linklater. Those who are big fans of American romantic drama films will never not know about the sequel “Before”. It’s a lovely, beguiling little film a rare treat during this overheated season of blockbusters. It’s also an unusual example of a follow-up that doesn’t seem forced, but expands effortlessly on the original.
 
Though you don’t need to have seen the first film to appreciate the simple pleasures of “Before Sunset” key moments are recapped in the beginning, the experience will be more enjoyable if you have.
 

#ITALY

12. UNDER THE TUSCAN SUN (2003)

12189586 1735288340023419 2822229067616580117 n 1

Sau khi xem xong Under the Tuscan sun, mình đã quyết định thêm ngay và liền Tuscany vào travel list của mình. Dù không đánh giá quá cao nội dung phim, nhưng nhờ vào những thước quay khéo léo và tinh tế của Audrey Wells, mình đã dành một tình cảm nhất định cho bộ phim đậm chất mùi hương Ý này.

Sentiment doesn’t come much soppier than in this nicely shot bitter-sweet romance about a San Francisco divorcee who lands up in a broken down villa in Tuscany, where all the men are beautiful and charming and most of them desire her.
 
Taken from a popular memoir by Frances Mayes, it might have been made by the Italian tourist board despite Diane Lane’s gutsy performance in the lead. You name the cliché and it’s there. But some will love even Lindsay Duncan’s desperate attempt to re-enact the fountain scene in Fellini’s La Dolce Vita as a very English sounding local siren.
 

13. EAT, PRAY, LOVE (2010)

PiazzaNavonaChurch EatPray 1
 
Hẳn cuốn tự truyện nổi tiếng Eat, Pray, Love của Elizabeth Gilbert đã không còn quá xa lạ với những con mọt sách ngoài kia rồi. 4 năm sau khi cuốn tự truyện được phát hành, bộ phim chuyển thể cùng tên do Ryan Murphy đạo diễn cũng được ra đời.
 
Phim không tránh khỏi những điểm yếu thường thấy ở những bộ phim được chuyển thể từ tác phẩm chính, nhưng bù lại, Eat pray love vẫn đưa được người xem đồng hành cùng nhân vật trong hành trình vòng quanh thế giới một cách rất sinh động. Phim và truyện đều là một cẩm nang, một tuyên ngôn du lịch dành riêng cho phái nữ, và kể cả phái nam cũng sẽ tìm thấy những triết lý dành cho họ trong từng câu chữ, hình ảnh của cả bộ phim lẫn tự truyện.
 
Elizabeth Gilbert’s Eat, Pray, Love must be not too foreign to all the bookworms out there. Four years after the memoir published, the same titled movie directed by Ryan Murphy was eventually released. It might be not the best cinema version of the book that was one of my favorite travel/adventure memoir type of books, but the movie definitely gave me or I guess, everyone a crave for having an Italian adventure. It feels like the movie is a declaration for solo female traveler. And then she’d probably peer over her oversized grand-dame shades, breadstick pressed erotically against bottom lip, so she could wink directly to camera as if to say: “I am one of you. Join me!”

14. TRIP TO ITALY (2014)

11220483 1735288230023430 3592708635832075791 n 1

Trip to Italy đặc biệt dành cho những ai vừa là một foodie vừa là một traveler chính hiệu. Bạn sẽ tìm được tất tần tật những thứ có thể làm thỏa mãn cả 4 giác quan mà bạn muốn có được khi đặt chân đến đất nước châu âu xinh đẹp này.

Trip to Italy is specially for those who’s not only a real foodie but also a real traveler. You’ll find A-Z about everything satisfying your 4 senses when you come to this beautiful European country.

#SPAIN

15. VICKY, CRISTINA, BARCELONA (2008) vicky cristina barcelona 1

Thêm một bộ phim tâm lý tình cảm mang đậm chất thôi thúc lên đường tới mảnh đất mặn mà đầy màu sắc Tây Ban Nha do Woody Allen đạo diễn dành cho các bạn. Nếu ai đã biết đến tài năng của Woody Allen, hay đã từng xem những bộ phim của Woody Allen, chắc chắn sẽ không thể bỏ qua bộ phim này.
 
Woody Allen có một siêu năng lực đối với bản thân mình đó là làm mình muốn thay đổi một thứ gì đó, làm một điều gì đó dù rất nhỏ ngay sau khi xem xong những bộ phim của ông. Phim của Woody có một chất điên và đẹp đến lạ lùng, cả ở nội dung lẫn cảnh quay. Don’t miss this!
 
Another romantic/psychological movie is remarkably urging to everyone traveling to the colorful, alluring Spain directed by Woody Allen. If you’ve ever heard of Woody Allen’s talent, or ever watched his movies, you must have not missed this one! Woody Allen posses a super power which to me, is so appealing that makes me wanna change something, do something even really small right after seeing all of his movies. They are just so insanely dope and beautiful, in both content and scenes. Don’t  miss this!

16. THE WAY (2010)

The Way Emilio Estevez and Martin Sheen 6 1

The way là một trong những quả ngọt của mục phim tâm lý phiêu lưu trong năm 2010. Với sự khai thác đột phá một khía cạnh tưởng chừng quen mà không quen đối với những phim phiêu lưu thám hiểm, đạo diễn Emilio Estevez đem tới cho người xem những cung bậc cảm xúc theo nhịp phim một cách cực kỳ mạnh mẽ.

Mình đã lại phải ghim Cameno de Santiago – con đường hành hương của các tín đồ thánh James đạo Cơ Đốc tại Santiago de Compostela thuộc Galicia, tây bắc Tây Ban Nha vào travel list của mình. Đây cũng là điều mà đạo diễn của The Way muốn hướng tới – quảng bá hình ảnh của điểm đến này rộng rãi tới mọi người trên thế giới.

The Way is one of the “sweetest fruits” reaped in adventures/psychology category movies in 2010. With a break-through via an aspect seems familiar yet foreign to the viewers, Emilio Estevez was able to bring to everyone all the stages of emotions energetically. Cameno de Santiago – the pilgrimage route of St.James’s devotees  in Santiago de Compostela, Galicia in North West Spain now is in my top travel wish list. This is also what the director of The Way want to aim for – advertising the image of this destination widely to everyone in the world.

#ICELAND

17. SECRET LIFE OF WALTER MITTY (2013) 485957 1

Đối với các thánh phim về Travel thì chắc không ai là không biết Secret Life of Walter Mitty – bộ phim khiến tất cả các con nghiện du lịch đều muốn đặt chân đến quốc gia đắt đỏ, xa xôi, lạnh lẽo, thưa dân bậc nhất thế giới nằm giáp Cực Bắc này một lần trong đời.

To all movie goddess out there, there must not be no one know about Secret Life of Walter Mitty – the one makes all the travel addicts desire to set footprints to one of the most expensive, furthest, coldest and most spread-out country located in the North Pole once in a lifetime.

#AUSTRIA

18. BEFORE SUNRISE (1995)

Before 1

Mình chưa bao giờ nghĩ tới Áo sẽ nằm trong travel list của mình cho đến khi xem xong Before Sunrise, mình muốn được ít nhất trải nghiệm cảm giác bắt đầu một cuộc trò chuyện ngắn ngủi với người lạ trên con tàu đi xuyên Châu Âu như của Jesse và Celine, điều mà mình vẫn thường thích làm mỗi lần leo lên tàu tốc hành trên con đường du hành của bản thân.

I’ve never thought that Austria would be in my travel wish list until Before Sunrise, I want to experience the feeling of starting a short conversation with stranger on an express train to Europe like Jesse and Celince, which I usually do on my own express train journey.

#GREECE

19. BEFORE MIDNIGHT (2013)

maxresdefault 1 1

Phần cuối cùng của loạt Before của Richard Linklater này có lẽ là phần yêu thích nhất của mình, là phần theo mình những khung phim của Richard thể hiện rõ nhất cá tính làm phim của ông trong cả 3 phần, và cũng là phần có cảnh quay ở Hy Lạp đẹp nhất mình từng được xem. Again, you don’t wanna miss this masterpiece!

The final episode in sequel “Before” from Richard Linklater is probably my top favorite, which to me all of the Richard’s movie shots express most clearly his characteristic among the 3 parts, and also it brings out the best shot in Greece that I’ve ever seen. Again, you don’t wanna miss this masterpiece!

20. THE SISTERHOOD OF TRAVELING PANTS 2 (2005)

8dc11b50 df58 4e37 8e16 6de62e13b4b2 1
 
 #GERMANY/ENGLAND/HOLAND
 
21. EUROTRIP (2004) 

Một chuyến roundtrip vòng quanh Châu Âu cùng người lạ và làm những điều điên rồ nhất có thể là điều mà bạn sẽ muốn làm hơn bao giờ hết sau khi thưởng thức trọn vẹn xong Eurotrip.

A road trip around Europe with strangers and doing all the craziest things might be what you’re yearning for more than ever after enjoying Eurotrip.

#TẤT TẦN TẬT NHỮNG ĐIỂM ĐẸP MÊ MẨN KHÔNG AI ĐẾN Ở CHÂU ÂU

21. BBC: PLANET EARTH I, II SEASON 1, 2 (2006 – 2016) 

Về khía cạnh phim khoa học tài liệu về thiên nhiên và trái đất thì chắc không có phim nào đánh bại được series Planet Earth của BBC. Trong suốt quá trình xem Planet Earth cả hai season, mình không thể rời mắt dù chỉ một giây khỏi màn hình, hay không thể skip một giây nào trong từng cảnh quay lời dẫn trong phim, dù đây là phim tài liệu. Bạn nghĩ mình đã biết hết những nơi bạn đã đi qua hay đã từng được học? Chắc chắn bạn sẽ phải há hốc mồm với những gì Planet Earth mang lại sau đó!

In terms of scientific documentary movies about nature and earth, there is probably no movie that will be able to beat Planet Earth produced by BBC. During watching both seasons of Planet Earth, I couldn’t resist keeping an eye on the screen, or skipping any seconds in every single shot and dialogue, though it’s a documentary. You think you’ve already known all the places you’ve been or learned? Planet Earth is definitely gonna blow you away with what it has to offer!

[AF] AFRICA

#KENYA

22. NOWHERE IN AFRICA (2001) 

Châu Phi trong Nowhere in Africa đẹp một cách trần trụi. Trần trụi ở cả nhân vật, trần trụi trong từng câu thoại, trần trụi trong từng mẩu chuyện, trần trụi trong cả nội tâm của nhân vật. Sự đối lập giữa hai nền văn hóa giữa Phi và Âu sẽ khiến bạn bị lôi cuốn mạnh mẽ theo nhịp chảy chậm rãi của phim.

Đây là một tác phẩm điện ảnh không nên được bỏ qua trong 30′ đầu tiên, bởi bạn chỉ có thể cảm nhận được hơi thở của Châu Phi thực sự nếu bạn có đủ kiên nhẫn xem đến những giây cuối cùng.

Africa in Nowhere in Africa is just wildly beautiful. There’s a obvious wildness in the characters, dialogues, stories, and also in innermost feelings of the casts. The contrast between two heritages: African and European will draw you in strongly with the slow-paced flow of the movie.

This is a not-to-be missed work of art in the first 30 minutes, because can you really feel the breath of Africa only when you’re patient enough to stick with the movie until the very last second. No one will ever think about Africa in the same way anymore, despite all the diseases and bitter truth expressed harshly on the screen, Africa’s still tempting enough to all the travelers out there, awaits for gutty adventures.

[AM] AMERICANA

#NORTH AMERICA: THE USA

23. INTO THE WILD (2007)

image w1280 1

 
Đối với những người kể cả travel blogger hay chỉ đơn thuần là một traveler bình thường, Into The Wild chắc chắn luôn luôn có một chỗ đứng vững vàng trong tim. Into The Wild là “thủ phạm” khiến hàng triệu thanh niên bồng bột xách ba lô bỏ nhà đi tìm kiếm sự phiêu lưu không biên giới vào thời điểm cuốn sách ra đời năm 1996, viết bởi Jon Krakauer, kể lại hành trình của anh chàng Christopher Mc Candless. Mình xin phép không nói nhiều về tuyệt phầm “anh đại” này nữa, để lại đây cho mọi người tự khám phá.

Into The Wild always hold a certain space of love to all the travelers out there. It’s the “culprit” who makes millions of youngsters ebulliently escape from reality and set off on a journey seeking for the endless adventures. The same titled book was published in 1996, written by Jon Krakauer, told the story about Christopher Mc Candless. I will say no more for this “greatest of the greats”, all the rest left here just for you to judge.

24. WILD (2014)

wild reese witherspoon

 
 
Wild cũng là một tác phẩm điện ảnh chuyển thể dựa trên cuốn tự truyện của Cheryl Strayed – “From lost to found on the Pacific Crest Trail”. Wild mang lại nhiều cảm xúc phức tạp khó tả cho mình sau khi xem xong, dường như cảm giác đồng cảm với câu chuyện của Cheryl mình có được nhiều hơn là cảm giác muốn đặt chân trên đường mòn Pacific Crest thực hiện điều tương tự như Cheryl đã làm. Một điểm cộng rất rất lớn cho phim là Soundtrack của phim cực kì cực kì tuyệt vời.

Wild is a 2014 American biographical adventure drama film directed by Jean-Marc Vallée. The screenplay by Nick Hornby is based on Cheryl Strayed‘s 2012 memoir Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail. Wild brings in a whole lot of undescribably complex emotions, it seems like the feeling of sympathy that I’ve got overtakes the desired feeling of trekking to the PCT like Cheryl did. The soundtracks in here deserve a big big props, it got me thrilled all the time!
 

25. ON THE ROAD (2012)

Thêm một bộ phim phiêu lưu chuyển thể từ cuốn tiểu thuyết lừng danh cùng tên của Jack Kerouac – một trong những đại diện tiêu biểu cho thế hệ Beat (Beat Generation) cùng với 3 nhân vật nữa cũng là 3 nhân vật chính trong cuốn tiểu thuyết và bộ phim: William S. Burroughs (Old Bull Lee), Allen Ginsberg (Carlo Marx) and Neal Cassady (Dean Moriarty). Mình là một fan bự của cuốn sách, và sau khi được thưởng thức xong bộ phim đã có một chút thất vọng vì không như mong đợi. Nhưng dù sao, cả hai tác phẩm điện ảnh lẫn tiểu thuyết đều rất đáng để xem, và đặc biệt highly reccomend cho những bạn theo chủ nghĩa và hơi hướng của Hippy/hipster time.

Another adopted adventure movie from the same titled renowned novel  of Jack Kerouac (On The Road) – one of the most typical representative for the “Beat Generation” featuring 3 key figures in this movement: Old Bull Lee, Carlo Marx, Neal Cassady. I’m such a huge fan of the book that I expected too much from the movie and eventually got disappointed equivalently. Nevertheless, the movie and the book is both worth seeing and especially recommended for a so-called hipster souls.

#NORTH AMERICA: CANADA

26. ONE WEEK (2008)

ccc6037f 6c77 4b94 bd1c 8d6473c39035

 
Biết đến One Week đã rất lâu nhưng thời gian gần đây mình mới lôi ra xem cho bằng được nó sau khi đã ủ trong bookmark được 2 năm. Hơn cả tưởng tượng, Canada hiện lên đẹp một cách nghẹt thở, đến cả soundtrack cũng không thể chê vào đâu được. Def check this out folks!
 
I finally wipe off the dust on “One week” after almost 2 years of hiding it on my bookmark list. I was completely blown away by how magnificently and breathtakingly beautiful Canada is, even the soundtrack is speechlessly appealing. Defo check this out folks!
 
 

#SOUTH AMERICA: ARGENTINA/ PERU

27. THE MOTORCYCLE DIARY (2004)

Motorcycle Diaries 1

Fan của Che và mô tô chắc chắn không còn xa lạ gì với tuyệt phẩm điện ảnh này rồi. The Motorcycle diary thể hiện đúng chính xác những gì mà tinh thần của cuốn tự truyện muốn truyền tải, về cuộc đời của Che, về cái chất nóng bỏng đầy màu sắc của Nam Mỹ, bạn sẽ không thất vọng mà xem đến lần thứ n đâu, tin mình đi!!

There’s probably no biker and Che Guevara’s fan who doesn’t know about this masterpiece. The motorcycle diary depicts exactly the memoir’s spirit conveyed to the audiences about Che’s life, about the colorfully burning vibe of South America. Trust me you can never resist watching this countless times!

[OCEANIA] 

#AUSTRALIA

28. TRACKS (2013)

tracks

Mình quyết định kết thúc list bằng bộ phim phiêu lưu chuyển thể nữa khá mới mẻ thuộc hàng all-time-favorite của mình ở đây. Tracks đem đến cho mình tất cả những điều mình thích ở một bộ phim du hành phiêu lưu: cái mộc mạc chân thật, cái lạ lùng điên rồ, cái đau khổ về thể xác lẫn tinh thần, cái ấm áp của tình yêu ngắn ngủi, cái đấu tranh giữa bản ngã và thực tế, cái trơ trọi xấu xí của một hành trình ai cũng tưởng chừng như tươi đẹp, và cái bản lĩnh của một người độc hành trên con đường tìm chính bản thân mình.

And last but not least, my all-time-favorite, my muse and my self-representation: Tracks. This’s got everything I always dig in in a travel movie: the raw wildness, the strange craziness, the physical and mental wound, the passionate and transient love, the struggle between instinct and reality,  the ugly truth of a beautiful journey embroidered by cliche people, and finally, the backbone of a solo traveler on the way finding her own self.

1 bình luận

Leave a Reply